Blog na novém webhostingu

Od čtvrtečního večera jste mohli zaznamenat nedostupnost tohoto webu. Já se o tom dozvěděl až v pátek ráno a po dotazu na webhostingového poskytovatele jsem zjistil nemilou informaci – web mi byl vypnut z důvodu nezaplacení. Jak k tomu došlo a proč změna webhostingu?

Nejprve jsem byl docela nervózní, jelikož jsem neměl aktuální zálohy webu ani DB. Naštěstí databáze zablokovaná nebyla, takže tu jsem si mohl dodělat. U webového prostoru jsem se ale musel domluvit s poskytovatelem webového prostoru.

Proč jsem vlastně nezaplatil? Jednoduše proto, že mi všechny opakované výzvy skončily ve Spamu do kterého se vzhledem k poštu zpráv ani nedívám. Původně chtěl poskytovatel za obnovu 250kč bez DPH, což se mi zdálo značně hodně, vzhledem k tomu, že jsem za hosting platil 36kč za měsíc. Jelikož navíc poslední dobou docházelo k docela častým i když krátkým výpadkům a zároveň mě už nebavilo platit za každou doménu zvlášť, rozhodl jsem se najít hosting nový.

Po pročítání různých diskuzí, dotazů na kamarády a hledáním na internetu jsem nakonec našel pro mě velice zajímavou nabídku HostingSolutions.cz, kde jsem za přijatelných 89kč/měsíc dostal sice jen 4GB prostoru, ale který může být sdílen až 10ti doménami. Registrace byla rychlá, zaplacení přes PayPal pohodlné a ani ne za půl hodiny byl už nový prostor připraven k použití.

Nejprve jsem proto obnovil kompletní DB a pak nahrál z jedné ze starších záloh i web. Díky tomu na blogu sice byly všechny články, ale chyběly ke spoustě z nich obrázky. Snažil jsem se proto dále domluvit s bývalým poskytovalem, ale zároveň se mi nechtělo platit 250kč. Nejprve jsem tak dostal slevu a obnova byla rázem za 100kč, to se mi však stále nelíbilo. Nakonec jsme se ale domluvili a webový prostor mi byl obnoven na dočasný účet, odkud jsem si ho stáhl a doplnil tak všechny chybějící věci.

Nyní už je tak původní blog opět snad kompletní a věřím, že i plně funkční. Alespoň jsem zatím na žádné problémy nenarazil. Co mě však velice potěšilo, že nový hosting použivá pro administraci systém Plesk, který se často používá u virtuálních serverů, který je sice pro běžného uživatele až moc složitý, ale s trochou znalostí vám to dává obrovské možnosti jak si sami spoustu věcí nastavit. Drobnou nevýhodou může být taky fakt, že Plesk je na spoustě místech pouze v angličtině.

Webové rozhraní Plesk
<%image(20091212-plesk_1.png|520|370|null)%>

Až čas tedy ukáže, zda byl toto snad poslední přesun na dlouhou dobu a přenese tolik očekávanou bezchybnost a bezvýpadkovost webového prostoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..