Sportovní sluchátka Jabra Sport Corded

Před časem jsem začal běhat, a jelikož mám rád všechny to možné technické „pomůcky“, neobešlo se to bez používání Endomonda, což je jeden z mnoha sportovních trackerů – aplikací, které vám umožní zaznamenávat své sportovní aktivity pomocí mobilu. Jednou z funkcí aplikace je pak audio kouč, který vám průběžně může do sluchátek hlásit uběhnutou vzdálenost, rychlost a třeba i tep. Brzy po prvním vyběhnutí jsem ale zjistit, že s klasickými sluchátky k iPhonu to bude poměrně problém a začal jsem se tedy rozhlížet po nějakých sportovních sluchátkách.

Uzavřená nebo otevřená?

První věc, kterou byste si měli rozhodnout je zda budete chtít sluchátka uzavřená – nejčastěji tzv. špunty a nebo otevřená – nejčasteji tzv. pecky. Rozdíl mezi nimi lze uhodnout už z názvu, tj. u otevřených sluchátek slyšíte i ruch okolí, kdežto u uzavřených je tento ruch eliminován. Každý má své výhody i nevýhody, ale pro mě byla nejzásadnější bezpečnost, která je u otevřených sluchátek mnohem větší – jednoduše slyšíte i co se kolem vás děje, tj. jestli za vámi například příjíždí auto.

Typ sluchátek jsem měl vybrán a zbývalo už jen si vybrat konkrétní model. Přečetl jsem si několikero recenzí a nakonec mi jako nejlepší vyšly sluchátka od firmy Jabra s názvem Jabra Sport Corded. Sluchátka jsou vodoodělná, prachuvzdorná a nárazuvzdorná a popisu výrobce byly testovány dle armádních norem. Vzhledem k tomu jak se člověk při běhu spotí je vodoodělnost velmi žádoucí.

Obsah balení

Příjemným překvapením je obsah balení, kdy kromě sluchátek a různých velikosti gumiček do uší je přibalen i prodlužovací káblík, připínací sponka na oblečení a pouzdro na sluchátka.

Obsah balení

Plusy a mínusy

+ sluchátka výborně drží v uších
+ fungují bez problémů jak na telefonu s iOS tak Androidem, včetně tlačítka na stopnutí hudby, popř. přijetí hovoru
+ ploché provedení kabelů, které se tak moc nemotají do sebe

– velmi nevýrazné basy, víceméně žádné – milovníci hudby budou zklamání
– poměrně slabý mikrofon

Pokud hledáte sluchátka na své sportovní aktivity a nejste vyloženě hudební gurmáni pak budete se sluchátky spokojeni.

Army Run 2015 – běh v terénu plný překážek

Díky účasti jednoho z mých kamarádů se mi poštěstilo podívat se, sice jako divák, do Černé v Pošumaví na závod plný překážek Army Run 2015, který má v podtitulu slogan „Závod který má koule“, což ovšem neznamenalo, že byl určený pouze pro muže.

Army Run 2015 - horizontální lano
Army Run 2015 – horizontální lano

Běh se v naší vlasti stává čímdál více populárnější a zřejmě i díky této vlně se začínají objevovat i závody pro ty, kteří nejen rádi běhají, ale chtějí zažít větší adrenalin v podobě překonávání sama sebe v náročném terénu plném překážek. Jedním z takových závodů je právě i Army Run, který tak trochu konkuruje svému myslím známějšímu „rivalovi“ Spartan Race, který se pořádá v celosvětovém měřítku.

Army Run 2015 - svislá stěna naopak
Army Run 2015 – svislá stěna naopak

Zpátky ale k letošnímu Army Runu. Běžci se mohli příhlásit do dvou dospěláckých kategorií – Civil a Army. Civil verze byla jednodušší a obsahovala cca. 10 km běhu + tuším 21 překážek. Army verze pak byla „vylepšena“ o dalších 6km s 20kg batohem na zádech s kterým jste navíc museli zdolávat i překážky, kterých v této verzi bylo hned 33. Proto pro mě bylo poměrně obrovským překvapením, kolik žen bylo i v této složitější kategorii. Kromě těchto dvou dospěláckých kategorií byl otevřen i jeden menší závod pro děti.

Army Run 2015 - start
Army Run 2015 – start

Startovalo se přibližně v 5 minutových intervalech po skupinách o max. 30 závodnících, což oproti 200 v Spartan Race není mnoho, ale i tak se na překážkách dělali fronty a u některých se čekalo až půl hodiny – což ve svém důsledku výrazně ovlivňovalo časy a dost lidí z toho bylo v cíli rozladěných.

Army Run 2015 - překládání pneumatik
Army Run 2015 – překládání pneumatik

Počasí bylo na jednu stranu pozitivní, jelikož nebylo horko, ale na druhou stranu se každou chvíli přehnala menší či větší přeháňka, která celou trať vylepšovala o opravdu velké množství bahna. Nicméně s tím přihlášení museli počítat a suší by nezůstali ani v případě hezkého počasí. Hned druhá překážka byla totiž plávání v „rybníce“ plném prý poměrně hodně zapáchající stojací vody – no ostatně obrázek si můžete udělat už podle fotek 🙂

Army Run 2015 - podlezání plachty
Army Run 2015 – podlezání plachty

Na start jste se mohli postavit jak jako jednotlivec tak i jako team. Start v týmu měl výhodu v podpoře ostatních, kteří vás ale mohli zase trochu brzdit, nicméně i ti co startovali sami za sebe se mohli spolehnout, že v případě náročné překážky se vždy najde někdo kdo rád pomůže s jejím překonám. Pokud se někomu překážku nepodařilo zdolat musel na místě udělat 30 angličáků a pak teprve pokračovat dále, což se mi zdá ne uplně všichni dodržovali. Je ale otázkou jestli to nebylo spíše totálním vyčerpáním, než že by chtěli nějak podvádět 🙂

Army Run 2015 - prolezáčka
Army Run 2015 – prolezáčka

Kromě množství holek, které celý závod zvládli dokončit mě překvapila i televize Prima, která do závodu vyslala hned celý tým, který si navíc vybral hned tu náročnější variantu a to měli v týmu převahu žen.

Army Run 2015 - tým TV Prima
Army Run 2015 – tým TV Prima

Klobouk dolů všem účastníkům, kteří i přes nepřízeň počasí přijeli a poprali se s celou trasou. Organizačně to občas pokulhávalo – zejména dlouhé čekání u překážek a ve cíly ne úplně funkční sprchy, ale i tak vypadali závodnici spokojeni.

Na úplný závěr mapa tratě i s překážkami 🙂

Army Run 2015 - mapa tratě
Army Run 2015 – mapa tratě