Četba: Paulo Coelho – Záhir (2005)

Na jedné z mých posledních cest do české metropole jsem si v úžasném knihkupectví Luxor na Václavském náměstí zakoupil dosud poslední román od brazilského spisovatele Paula Coelho s příznačným názvem Záhir.

Po vyjasnění pojmu „Záhir“ je čtenáři objasněno kolem kterého tématu se tentokráte bude děj odehrávat. A co tedy znamená? Záhir lze vyložit různými pojmy, avšak autor používá pojem z islámské tradice, kterýžto označuje bytosti nebo věci na které nelze zapomenout. Na značně bilancujícím a autobiografickém příběhu dvou manželů – spisovatele a novinářky autor popisuje jak snadno může vztah dvou lidí spadnout do vytáčeného stereotipu a ač vše vypadá navenek vpořádku v nitru tomu tak není. Jednoho dne to Esther (novinářka) pochopí a vydá se na cestu za dobrodružstvím. Její manžel dlouhou dobu neví proč ho opustila a za pomoci přítele Micheala a vstanutím na pokraji smrti pochopí a vydá se svou manželku vyhledat.
Celou knihou se opět táhne spousta poučení z života, hledání svého já a následování znamení. Ač je kniha mnohem rozsáhlejší a místy i méně poutává než například Alchymista stojí za to si ji určitě minimálně jednou přečíst. Ti co propadli autorova způsobu vylíčený pro některé běžných věcí života budou s knihou opět spokojeni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..