Statistiky návštěvnosti, prohlížečů a OS na mém blogu – podruhé

Navážu na ještě jeden starší příspěvěk „Statistiky návštěvnosti, prohlížečů a OS na mém blogu„, jelikož jsem v něm dělal nějaké prognózy a bude zajímavé zda jsem se trefil či nikoliv.

ABSOLUTNÍ NÁVŠTĚVNOST

Udělal jsem opět graf za celou dobu z něhož je patrný zejména „restart“ blogu v březnu 2011 o kterém jsem psal již v minulém příspěvku a také problémy v lednu 2012. Ty byly způsobeny chybami v šabloně, kterou používám a která bohužel již není aktualizována. Bylo tedy potřeba problematické části doaktualizovat ručně – problém by konkrétně s modulem pro generování náhledů obrázků.

Od té doby se tak nějak hladina návštěvníků ustálila okolo 500, což i odpovídá cíli, který jsem si posledně vytyčil. Zajímavé je, že této návštěvnosti se dalo dosáhnout téměř bez vydávání nových článků, čili snad mé příspěvky jsou alespoň některé nadčasové.

PODÍL PROHLÍŽEČŮ

Tentokráte zde mám dvě tabulky. První představuje podíl prohlížečů za celou dobu a druhá za posledních 5 měsíců.

Z dat lze vyčíst určitý trend – Prohlížeč Mozilla Firefox stále ztrácí a to poměrně výrazně, totéž ale v menší míře zažívá i dříve nejrozšířenější Internet Explorer od Microsoftu. Mezi prohlížeči s klesající tendencí pak spadne ještě Opera. Druhou kategorii – vzestupy – vede již jen těsně druhý Chrome od Googlu a stejnou tendenci lze vidět i u mobilního prohlížeče Androidu a Opera Mini. Roste i Safari, které má však v sobě i mobilní prohlížeč.

PODÍL OPERAČNÍCH SYSTÉMŮ

Opět dvě tabulky a opět první je za celé období a druhá za posledních 5 měsíců. Jak byly data u prohlížečů zajímavá, tak v případě operačních systémů je poněkud nudnější, i když pravda zejména díky rozšíření smartphonů a tabletů se i na poli operačních systémů začíná pomalu schylovat ke změnám.

S obrovským náskokem tak stále vede Windows od Microsoftu, na druhém místě je ještě stále Linux, ale na paty už mu šlape jak mobilní Android od Google tak i Macintosh (OSX) od Applu. Podíl iOS (pokud sečteme iOS, iPhone a iPad) je zatím těsně pod jedním procentem. Poslední mobilní platforma Windows Phone zřejmě zatím své místo ještě hledá.

 

PROGNÓZA Z MINULA

V případě prohlížečů se mi podařilo úplně přesně trefit pořadí, tj. že Firefox se ještě udrží na prvním místě a Internet Explorer si vymění pozici s Chrome. Pravda, že Chromě měl nakonec ještě větší nástup než jsem čekal.

Co se týče operačních systémů, tak číslo u Window se mi povedlo trefit o 0,5%, totéž u Linuxu, nicméně platforma OS X vzrostla jen o 0,7% a zůstala tak daleko za očekáváními. Do čísel navíc čím dál více promlouvají mobilní platformy s kterýma jsem pravda posledně až tolik nepočítal a největší podíl má asi na tom stále se zvětšující obrazovky smartphonů na kterých už se někdy dá opravdu rozumně surfovat.

PROGNÓZA DO BUDOUCNA

Zkusím si opět nějaká čísla jak by to mohlo vypadat za rok odhadnout.

Tak tedy na poli prohlížečů je myslím docela jasno. Chrome na nakročeno k tomu zaujmout prvenství a Firefox bude čím dál hůře obhajovat i svou druhou pozici. Slovy čísly: Chrome: 38%, Firefox: 25%, Internet Explorer: 22%.

U operačních systému je s určitostí jasné že na prvním místě bude s obrovským náskokem Windows, ale jak do toho promluví zejména mobilní platformy je docela záhadou. Jisté je, že se jejich podíl zvýší. Nějaké odhady: Windows 89%, Linux: 2%, Android: 3%, Macintosh: 2%, iOS: 1,2%, Windows Phone: 0,3%.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..