Film 2012 – je to opravdu takový propadák?

Pokud jsem se s někým v předchozích dnech bavil o filmu 2012 (letošního vydání) pak téměř vždy nešetřil kritikou. Jelikož jsem však velký příznivec katastrofických filmů nemohl jsem si tento film odpustit a tak jsme téměř 3hodiny dlouhý film včera shlédli. A jaký tedy nakonec byl?

Nebudu zde popisovat dopodrobna děj, tím bych jen opakoval to co si sami můžete přečíst například na ČSFD, ale raději se zaměřím na stručný obsah filmu a hlavně mé pocity z něj.

Nejprve si řekněme o čem film ve stručnosti je. Jak už to u katastrofických filmů bývá, je na pořadu dne zkáza naší planety Země, tentokráte však nebývalých rozměrů. S blížícím se rokem 2012 začnou objevovat vědci z celého světa nebývale zvláštní jevy spojené s erupcí na slunci a postupně zjišťují, že se celé jádro Země začíná silně ohřívat a zemské desky začínají být nestabilní. Jelikož jsou vlády jednotlivých států o tomto nebezpečí informovány, začnou se na tuto apokalypsu připravovat. Vše vyvrcholí právě v roce 2012, kdy dojde k četným zlomům, pohybu zemských desek a vzniku povrchových i podmořských zemětřesení. To má za následek příval obrovských vln tsunami, které se šíří postupně celým světem. Někteří však měli to štěstí a mohou být na tzv. archách zachráněni. Na to jak to dopadne se ostatně podívejte sami.

A nyní k samotným pocitům z filmu. Režie se ujal Roland Emmerich. Už tento fakt je často zárodkem kritiky a říká se, že jeho poslední film 2012 je tím nejhorším co zatím natočil. A jak tento negativní názor vznikl? Zřejmě tak, že jeho filmy jsou často plné efektů, ale také nerealistických scén. A toto je snad jediná velká výtka, kterou bych celému filmu vytkl. Ono neustálé utíkání hlavních hrdinu před bortící se pevninou je až moc plné náhodných štěstí – tu padne budova pár metrů před nima, tam zase uniknou zvednuté zemi jen díky tomu, že předjeli pomalé auto před dvory domů. Totéž se opakuje v další části filmu, jen místo limuzíny jsou hrdinové tentokráte v letadle. Konečný punc dodává scéna téměř na konci filmu, kdy jedna z arch narazí čelně do hory, ta se téměř sesype ale archa zůstává celá. Myslím, že tedy filmu chybí trochu více zranitelnosti hlavních postav a naopak přebývá tuny šťastných náhod, díky nímž lze přežít cokoliv.

Tak jako tak mě tenhle film neurazil a až na zmiňované výtky jsem byl celou dobu příjemně napjatý, jak to vše dopadne. Propadák to podle mě tedy rozhodně není, a neřekl bych ani, že by byl nějak výrazně horší než ostatní filmy stejného žánru.

3 komentáře u „Film 2012 – je to opravdu takový propadák?“

  1. Filmů jako 2012 jsou tucty.
    Mě stačila Fukova recenze abych na to nešel: "Nevadí mi také nesmysly typu "auto projíždí deset minut bortícím se městem, něco soustavně vybuchuje několik metrů vedle něj, a všichni uvnitř to ve zdraví přežijí" nebo "nejbezpečněji se z letadla letícího nízko nad ledovcem vyskakuje v autě", protože takové nesmysly k tomuto žánru neodmyslitelně patří. Jenom vás musím ujistit, že díky až cartoonové přehnanosti akčních scén jim chybí jakákoliv emocionální hloubka nebo napětí…" http://fffilm.fuxoft.cz/2009/11/recenze-2012-60.html

    Co třeba nějaké české filmy, Protektor například? To Vás nezajímá? 🙂

  2. [1] Protektor zatím ne 🙂 … já už si ty názvy nepamatuju, ale z těch ukázek co dávají před začátkem filmu si bylo z čeho vybírat … takže brzy zase na něco vyrazíme … co to bylo ví Jarka 😀

  3. No podľa mňa ten film nebol až taký zlý, samozrejme až nato štastie hlavných hrdinov. Ja osobne zisťujem, ako napadly režiséra filmu tie katastrofy ako sú napríklad (OBROVSKÉ CUNAMI, SUPER VULCAN, OBROVSKÉ TRHLINY V ZEMY), a kopec ďaľších vecí….A práve teraz začínam získavať informácie o tom že 21.Apríla.2010 na slnku nastala dosť veľká slnečná erupcia a od 21.Apríla.2010 do tohto roku 2011 sa počet slnečných erupcií na slnku zvýšil, a to nielen počtom povrchových prasklín, ktoré majú za následky slnečné erupcie, ale taktiež ich velkosťou a silou. Ďalej niečo o (SUPER VULCÁNE)???….
    Ten taktiež existuje a to na územy (YELLOWSTONE NATIONAL PARK). Myslím si že to čo som tu zatial napísal by aj stačilo…..A nezabúdajte na katastrofu v japonsku pričom došlo k posunu tektonických dosiek a pôda na ich území sa posunula o takmer (3 metre) a myslím si že to je čo povedať…..skúste si predstavit celkový posun pôdy a pretočenie pólov, pretože planéty našej sústavy sa začínajú dávať do rovnomernej osy, po ktorej by stačilo prejsť ceruzkov a mal by si rovnú čiaru…tak zatial skúste si viac zistiť samy..je to naozaj zaujímavé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..